Portobello Renovation, Dublin 2016
In Collaboration with Aoibheann Ní Mhearáin
This project involved the complete renovation of a dilapidated Victorian, mid-terrace house in a conservation area in Portobello and the addition of a small extension. The key intervention was the addition of a roof above the rear return. This new roof mimics the strong form and material presence of the existing structure. It is lifted above the retained roof of the return, creating a gap between the existing and new roof that brings zenithal light to the added accommodation of living room at ground floor and bathroom at first floor. In planning terms the strategy was simple, a new room was added at the rear of the property with a courtyard and link space between the existing and new. The kitchen is placed in the rear reception room of the existing house, with a new opening created from this to connect to the new garden room to the rear. Volumetrically the project is more complex, with a high level roof light over the new living space and interlocking space of bathroom and link space, with a light tunnel from the new rooflight to the landing below. The introduction of the courtyard brings the southerly light, from the front of the house, through to the rear, and the experience of being in the house is one of continuous views from front to back, offering a layering of spaces and light quality. Functionally the link space, with its lower ceiling, houses the utility, but also offers a resting place, with a window seat, looking into the courtyard. Brick was used on the exterior of extension, the roof is of natural slate, oak is used for windows, joinery and flooring, with a polished concrete floor added in the new build areas. Upstairs there are 3 bedrooms and a bathroom.
OR004-2892.jpg OR004-2936.jpgJMcLA_OR-3013OR004-3150.jpgOR004-3255.jpgOR004-3245.jpgJMcLA_OR-3290OR004-6143.jpg